Script : definitie van een woord
Ben je ook soms op zoek naar de betekenis van een woord of heb je het moeilijk om een bepaald woord uit te leggen, dan kun je altijd dit klein bash-scriptje gebruiken. Het scriptje gaat op zoek op het internet (met google) naar de definities van een woord.

Download :
def.sh

Gebruik :
# sh def.sh zoekwoord

Grep : Grafisch en in Terminal
Met Grep kun je woorden of zinnen zoeken in bestanden. Als je dus ergens op een volle USB-stick van 16 GB een bestand staan hebt en je weet de naam niet meer, maar je weet wel dat er een bepaald woord in voor komt, dan kun je altijd een Grep doen op de stick. Het is niet nodig om eerst te indexeren.

Grep met Searchmonkey :

Searchmonkey is een grafische omgeving om snel en eenvoudig een Grep mee te doen.Dit programma kun je gebruiken voor het zoeken van een woord in een hele reeks platte
tekstbestanden (plain text files). Enkel voorbeelden van dergelijke bestanden zijn .txt, .xml, .html, ...e.a. (geen .doc, .xls, of .pdf)

Gebruik :

    – vink "Containing" aan
    – zoekwoord invullen het veld volgende op “Containing”
    – plaats/pad die je wilt doorzoeken aanduiden met de knop “Select Folder”
    – zoekopdracht starten met de knop “Start”

Installeren :

# sudo apt-get install searchmonkey

website :

http://searchmonkey.embeddediq.com/


Wil je weten hoe je grep moet doen in de terminal dan kun je bij "Read more" verder lezen.

Downgrade php 5.3 naar php 5.2
Ik ben tot de vaststelling gekomen, dat bij een upgrade van het besturingsysteem, ook mijn webserver werd vernieuwd. Vooral PHP gaf problemen. Door de upgrade van PHP 5.2 naar PHP 5.3, deden bepaalde CMS'en hun werk niet meer zoals het hoorde. Verschillende PHP-foutmeldingen verschenen, en inloggen kon ook al niet meer. Na veel zoeken naar oplossingen heb ik dan maar besloten om PHP terug te downgraden. Dit ging snel en handig met een Bash-scriptje dat ik gevonden heb op het internet.

Download :

phpdowngrade.sh of # wget http://netsorcist.be/linuxblog/bestanden/files/phpdowngrade.sh

Script uitvoeren :

# sudo sh phpdowngrade.sh
Aankoppelen of Mounten van devices en images
Vele zaken worden automatische gemount in Linux of er zijn kleine handelingen nodig om het koppelen mogelijk te maken. Zo kan het zijn dat je eerst bij locaties (places) op de partitie moet klikken voordat ze toegankelijk is. Via de terminal kun je ook partities aankoppelen, en kun je zelf bepalen waar je het wilt mounten.
Hier bij een overzicht :

Voorbereidend werk :

Eerst moet er een map voorzien worden waarmee je de devices of images wilt mounten. Meestal wordt een map aangemaakt in /mnt of /media.

# sudo mkdir /mnt/mountpunt

Informatie, die je misschien later wel nodig hebt, kun je inzamelen door volgende commando's in te typen :

# sudo lshw
# sudo fdisk -lu


Mounten van een cd-rom :

Normaal wordt een cd-romstation automatische gemount bij het laden van een schijf. Als dit toch toch niet moest gebeuren dan kun je het volgende proberen :

# sudo mount /dev/sd0 /mnt/mountpunt

Opmerking :
gebruik 'lshw' > bij cdrom "logical name" kun je zien welke /dev/.. allemaal mogelijks gebruikt worden voor je cdromspeler.
Ook te gebruiken :

# hwinfo --block --short

Mounten van een partitie :

Wil je een partitie mounten, dan gebruik je het volgende commando :

# sudo mount /dev/sda1 /mnt/mountpunt

Opmerking :
- Wil je de partitie alleen lezen dan kun je # sudo mount -r /dev/sda1 /mnt/mountpunt gebruiken.
- gebruik 'fdisk -lu' om meer informatie te krijgen over de aanwezige partities
- Bij oudere systemen is het misschien nodig om # sudo ntfs-3g /dev/sda1 /mnt/mountpunt te gebruiken om ntfs-partitie 'read/write' te mounten.

Om te weten hoe je images (iso, raw image) moet mounten kun je verder lezen op 'Read more'. Ook als je wilt weten hoe je moet afkoppelen, dna moet je verder lezen bij 'Read more'

YoutubeVideo to mp3
Ik heb een klein scriptje gevonden op het internet waarmee je video's kan downloaden van Youtube. Ik heb het  aangepast waardoor het videofilmpje, dat in flv wordt gedownload, wordt omgezet naar mp3. Je kunt ook het filmpje laten omzetten naar mp4, dat kan worden afgespeeld op de Samsung Star of op PC natuurlijk.
Download het scriptje in een eigen map, want na uitvoeren van scriptje komt het filmpje en het mp4tje of mp3tje ook in deze map te staan.

Om het uit te voeren :
# sh youtubemp3.sh

Om het te downloaden :
http://netsorcist.be/linuxblog/bestanden/files/youtubemp3.sh

Opmerkingen :

Misschien moet je nog de volgende pakketten downloaden om het scriptje te doen werken :

# sudo apt-get install ffmpeg libavcodec-unstripped-51 lame


Minitube : Eenvoudig Youtube Kijken
Een heel goed klein tooltje is Minitube. Het is handig om naar youtube video's te kijken.
Gewoon een zoekwoord invullen en alle beschikbare filmpjes worden weergegeven. Ga dan maar lekker achterover zitten, want deze filmpjes worden dan achtereenvolgend afgespeeld.De 1.1 versie is aanwezig in de repositories. Om te installeren moet je gewoon volgend commando ingeven :

# sudo apt-get install minitube

Wil je de 1.2 versie (die nog maar net uit is) dan kun je de volgende stappen, die beschreven zijn bij "Read more", volgen. Met versie 1.2 is het ook mogelijk om je video op te slaan op je harde schijf.Netsorcist Bash-script installatie pakketten
ik heb een klein bashscriptje gemaakt om eenvoudig een reeks pakketten te installeren. Deze pakketten zijn vooral de software, die je ook vindt op de Netsorcist Rescue Disk. Ik heb dit gemaakt omdat het installeren van mijn favoriete pakketten op een nieuw systeem dan wat vlotter verloopt. Ik heb Ubucleaner in het scriptje verwerkt, waardoor ook het systeem wordt opgekuist.  Het is handig voor mij, maar misschien hebben mijn bezoekers er ook iets aan.
Download script
Wifi Radar : klein fijn Wifitooltje
WiFi Radar is een gratis scanprogramma voor draadloze netwerken onder Linux.
Het geeft simpel alle aanwezige draadloze netwerken weer, met de basis informatie van deze netwerken.
Onder Acces Point vinden we netwerknaam (ssid) en mac-adres en voorts de signaalsterkte in een grafiekje, de modus, het maximaal ondersteunde 802.11-protocol voor zover jouw draadloze netwerkkaart dat natuurlijk ondersteunt, plus het kanaal waarop de wlan-verbinding uitzendt.Je kunt jouw computer uiteraard verbindingen met een opgegeven wlan, maar het is ook mogelijk draadloze-netwerkprofielen te definiëren en te bewaren.

Website :
http://wifi-radar.berlios.de/

Installatie :
# sudo apt-get install wifi-radar

Enemy Territory
Wolfenstein Enemy Territory is een gratis te downloaden FPS, First Person Shooter.
Het is een heel populair online schietspel.
Er zijn twee teams waar men voor kan kiezen, Allies of Axis. Een map (kaart) is de speelomgeving waarin de figuur die de speler bestuurt zich voortbeweegt. Er zijn zes officiële mappen uitgebracht. De North-Africa Campaign, bestaande uit de mappen Goudkoorts, Oase, en Batterij; en de Europe Campaign, bestaande uit de mappen Spoorwapen, Radar en Benzinedump.
Op elke map dient er door de aanvallende partij binnen een bepaalde tijd een aantal doelen behaald te worden, de zogenaamde objectieven. De verdedigende partij moet de aanvallers weerhouden de doelen te bereiken.
Een nadeel in het spel zijn de sheaters. Deze valsspelers hebben een aimbot op hun PC geinstalleerd, waardoor het spel aan spelplezier inboet. Ook zijn sommige servers van clans soms zodanig getweakt, dat de hele configuratie van het spel zodanig wordt gewijzigd, dat het niet meer te herkennen is. Een goede gameserver vinden is dus de boodschap.

Installatie :

downloaden :
# wget -c http://ftp.games.skynet.be/pub/wolfenstein/et-linux-2.60.x86.run

installeren :
# sudo sh ./et-linux-2.60.x86.run

starten :
# et

Via volgende link vindt je nog allerlei zaken over het installeren van Enemy Territory :
https://help.ubuntu.com/community/EnemyTerritory
Le nouveau Ubuntu est arrivé !
Ik ga er zelf niet te veel woorden aan vuil maken, want op alle Ubuntu websites en blogs wordt er over gesproken ...
We zijn 10/10/10 en de nieuwe Ubuntu 10.10, Maverick, is er.
Ik ga er zelf nog een 14tal dagen of een maandje mee wachten om het te installeren, maar het is er ...
Veel plezier en have fun !!!

website :

http://www.ubuntu.com/