Redo Backup & Recovery
Ben je niet echt zeker van jezelf, en durf je niet onmiddellijk mijn Netsorcist Rescue Disk te gebruiken, dan kun je ook nog altijd deze, Redo Backup & Recovery CD gebruiken, om eventueel bestanden te recupereren of een een backup te maken van je harde schijf.
De CD moet je niet installeren.
Je hoeft enkel vanaf de cd-rom op te starten en na enkele seconden kun je navigeren in het heel envoudige menu. De backend van deze Live-cd is Linux natuurlijk, maar het ziet er heel anders uit.

Enkele specificaties zijn :
- eenvoudige en gemakkelijke interface,
- geen installatie nodig
- kan gebruikt worden voor Linux- en Windowssystemen
- vindt netwerklocaties
- herstellen van gewiste (niet overschreven) bestanden
- internettoegang met firefox ( vb: afhalen van drivers)
- slechts kleine 80 MB download.

Website en download :

http://redobackup.org/
Belangrijkste commando's voor systeeminformatie
Altijd handig om weten zijn verschillende commando's waarmee je verschillende zaken over je systeem kunt te weten komen. Er zijn er veel meer, maar dit zijn toch wel (volgens mij) de meest gebruikte :
 • Algemene syteeminformatie :

  # sudo lshw

  Het is handiger om het te bekijken of te bewaren als html

  # sudo lshw -html > sysinfo.html

 • Informatie van harde schijf :

  # hdparm -I /dev/sda

 • Aantal harde schijven + partities :

  # sudo fdisk -lu

 • Gebruikte ruimtes op de partities :

  # df -h

 • Wat is gemount ?

  # mount | column -t

 • Versie van Kernel :

  # uname -a

 • Versie van Distributie :

  # head -n1 /etc/issue

 • Informatie over netwerk :

  # ifconfig
VideoCut en ThumbnailMe
VideoCut en ThumbnailMe zijn twee programma's waarmee je een fotoreeks kunt maken van een Video.
De twee systemen zijn ongeveer gelijkaardig. Een video('s) selecteren, instellen hoeveel afbeeldingen je op een blad wilt, en automatisch wordt een fotoreeks gemaakt.

VideoCut :

Het is hoofdzakelijk ontwikkeld voor KDE-omgeving.Installeren :

Voeg toe bij Softwarebronnen :
deb http://ppa.launchpad.net/troorl/ubuntu hardy main
deb-src http://ppa.launchpad.net/troorl/ubuntu hardy main


Na sudo apt-get update (of hernieuwen) kun je installeren met Synaptic of # sudo apt-get install videocut

Website :

http://kde-apps.org/content/show.php/VideoCut?content=60826

ThumbnailMe :Installeren :

Gebruik de downloadlink op de website, daarna klikken op het .deb-bestand. (of installeren met # sudo dpkg -i bestandnaam.deb)

Website :

http://thumbnailme.sourceforge.net/

Wil je het via terminal met ffmpeg, dan kun je eens kijken bij "Read more"

Converteer een Video voor Samsung Star met ffmpeg
Ik ben zelf eigenaar van een Samsung Star, en het was nogal zoeken om het juist bestandstype met de juiste instellingen voor de movieplayer van deze GSM, zoals afmeting en framesnelheid, te vinden. Uiteindelijk heb ik een commando met ffmpeg, dat een video kan converteren naar een afspeelbaar videobestand voor de Samsung Star.

# ffmpeg -i "pad/naar/bestand.ext" -f mp4 -vcodec mpeg4 -b 400kb -r 24 -s 320x180 -aspect 16:9 -acodec libfaac -ar 22050 -ac 2 -ab 48kb "/home/user/bestand.mp4"

Het deel van het commando in het bruin moet je natuurlijk aanpassen naar eigen keuze.

Opmerking : Ik weet het, eigenlijk had ik mij een GSM moeten kopen met een Androidsysteem. Deze GSM's vond ik bij aanschaf van mijn Samsung Star nog te duur. Uiteindelijk dient een GSM toch maar als hoofdzaak om te bellen.
Raw-afbeeldingen bewerken met Linux
Er is veel software voor het openen en bewerken van Raw-afbeeldingen. In de volgende Blog zal ik een opsomming doen van de meest bekende en gratis programma's voor het behandelen van Raw.

Wat is Raw ?

Raw staat voor ruw. En dat is precies waar het hier omdraait. Raw geeft ruwe informatie over de genomen afbeelding. Zoals een negatief in de analoge fotografie een ruwe weergave is van de geschoten foto, is een raw-bestand als een 'negatief' van een digitale foto.
Door de vele informatie in de foto biedt Raw namelijk meer kwaliteit, flexibiliteit en creativiteit dan bestandsformaten als jpg en tiff.
Foto's schieten in raw kost u veel meer opslagruimte dan wanneer u uw opnamen in jpeg opneemt.

Om kennis te maken met de software, ga dan naar "Read more".

Sintel : nieuwe Open Source film
Ik heb gisteren nog maar net een vijftal knappe, met open source, gemaakte films op deze blog geplaatst. Vandaag zag ik dat er een nieuwe film uit is, die ook is gemaakt met Blender e.a. open source toepassingen. De film is van de Blender Foundation.
De film is ook te downloaden in andere formaten op de website.

Website :
http://www.sintel.org/
CLI Companion : Terminal voor beginners
Toch wel een handige terminal is CLI Companion. Deze terminal is zeker bruikbaar voor beginnende Linuxgebruikers, die al eens in de terminal willen duiken om bepaalde dingen uit te voeren. De meest gebruikte terminal commando's staan al opgesomd in een venster boven de eigenlijke terminal, en met een rechter muisklik en een selectie uit de verschenen picklist, kun je het gekozen commando in de terminal laten uitvoeren.
Voor de meer gevorderde gebruiker is de terminal ook handig, als je niet graag steeds opnieuw een lang commando invoert. Je kunt dan zelf het commando toevoegen, dat je dan zeer snel kunt laten uit voeren met een paar muisklikken.

Installeren :

# sudo add-apt-repository ppa:clicompanion-devs/clicompanion-nightlies
# sudo apt-get update
# sudo apt-get install clicompanion


5 leuke Open Source films
Gewoon voor de fun, en om te laten zien water allemaal mogelijk is met Blender, Gimp e.a. grafische programma's uit de Open Sourcestal zijn hier voor mij de beste filmpjes.
De andere filmpjes kun je bekijken door op "Read more" te klikken.
HDR foto's met GIMP
Om de onderbelichte- en de overbelichte delen in de foto doortekent te krijgen gebruiken we HDR-fotografie. Dit zijn drie (of meer) opnames van het zefde onderwerp met drie verschillende belichtingen.

Hoe fotograferen ?
- Gebruik altijd een statief : zodat de drie foto's zeker over elkaar passen.
- 1 foto 2 stops minder, 1 foto juiste belichting, 1 foto 2 stops meer.
- probeer iso zo laag mogelijk te houden.

Wat heb je nodig ?
- Gimp : is eenvoudig te installeren met
  # sudo apt-get install gimp
- plugin exposure-blend.scm : "rechts klikken op de link > opslaan als" kiezen en het bestand opslaan in de map ".gimp-2.6/scripts".
  Opmerking de map ".gimp-2.6/scripts" is een onzichtbare map en kun je zichtbaar maken door bij Nautilus  "Beeld > Verboren bestanden weergeven" aan te vinken. (alternatieve downloadlink : hier)

Werkwijze :
- Open het programma GIMP en ga naar: Filters » Exposure Blend »  Blend...- De drie afbeeldingen in de juiste volgorde in de plugin inladen
- op OK drukken en wachten.
Phatch : bewerk een grote hoeveelheid foto's
Phatch is een knap stukje software van een Belgische programmeur. Met het programma kun je in geen tijd een grote hoeveelheid foto bewerken. Je moet instellen welke bewerkingen je achtereenvolgens wilt doen, waarna je de map moet aanduiden waarin alle foto's zitten, die je wilt laten bewerken. Met een druk op de knop wordt de hele map herschaald, verkleurd, vervormd, ... en veel meer in de volgorde en instellingen die je zelf hebt ingesteld. 
De mogelijkheden zijn onvoorstelbaar en altijd kom je tot nieuwe vaststellingen en verrassingen. Zo kan o.a. ook van je afbeeldingen 3D afbeeldingen worden gemaakt. Hiervoor moet echter ook Blender geïnstalleerd zijn op je PC.

Installatie :

# sudo apt-get install phatch

Installatie met blender (3D-effecten) :

# sudo apt-get install phatch blender

website :
http://photobatch.stani.be/