VideoCut en ThumbnailMe
VideoCut en ThumbnailMe zijn twee programma's waarmee je een fotoreeks kunt maken van een Video.
De twee systemen zijn ongeveer gelijkaardig. Een video('s) selecteren, instellen hoeveel afbeeldingen je op een blad wilt, en automatisch wordt een fotoreeks gemaakt.

VideoCut :

Het is hoofdzakelijk ontwikkeld voor KDE-omgeving.Installeren :

Voeg toe bij Softwarebronnen :
deb http://ppa.launchpad.net/troorl/ubuntu hardy main
deb-src http://ppa.launchpad.net/troorl/ubuntu hardy main


Na sudo apt-get update (of hernieuwen) kun je installeren met Synaptic of # sudo apt-get install videocut

Website :

http://kde-apps.org/content/show.php/VideoCut?content=60826

ThumbnailMe :Installeren :

Gebruik de downloadlink op de website, daarna klikken op het .deb-bestand. (of installeren met # sudo dpkg -i bestandnaam.deb)

Website :

http://thumbnailme.sourceforge.net/

Wil je het via terminal met ffmpeg, dan kun je eens kijken bij "Read more"

Converteer een Video voor Samsung Star met ffmpeg
Ik ben zelf eigenaar van een Samsung Star, en het was nogal zoeken om het juist bestandstype met de juiste instellingen voor de movieplayer van deze GSM, zoals afmeting en framesnelheid, te vinden. Uiteindelijk heb ik een commando met ffmpeg, dat een video kan converteren naar een afspeelbaar videobestand voor de Samsung Star.

# ffmpeg -i "pad/naar/bestand.ext" -f mp4 -vcodec mpeg4 -b 400kb -r 24 -s 320x180 -aspect 16:9 -acodec libfaac -ar 22050 -ac 2 -ab 48kb "/home/user/bestand.mp4"

Het deel van het commando in het bruin moet je natuurlijk aanpassen naar eigen keuze.

Opmerking : Ik weet het, eigenlijk had ik mij een GSM moeten kopen met een Androidsysteem. Deze GSM's vond ik bij aanschaf van mijn Samsung Star nog te duur. Uiteindelijk dient een GSM toch maar als hoofdzaak om te bellen.
Raw-afbeeldingen bewerken met Linux
Er is veel software voor het openen en bewerken van Raw-afbeeldingen. In de volgende Blog zal ik een opsomming doen van de meest bekende en gratis programma's voor het behandelen van Raw.

Wat is Raw ?

Raw staat voor ruw. En dat is precies waar het hier omdraait. Raw geeft ruwe informatie over de genomen afbeelding. Zoals een negatief in de analoge fotografie een ruwe weergave is van de geschoten foto, is een raw-bestand als een 'negatief' van een digitale foto.
Door de vele informatie in de foto biedt Raw namelijk meer kwaliteit, flexibiliteit en creativiteit dan bestandsformaten als jpg en tiff.
Foto's schieten in raw kost u veel meer opslagruimte dan wanneer u uw opnamen in jpeg opneemt.

Om kennis te maken met de software, ga dan naar "Read more".

Sintel : nieuwe Open Source film
Ik heb gisteren nog maar net een vijftal knappe, met open source, gemaakte films op deze blog geplaatst. Vandaag zag ik dat er een nieuwe film uit is, die ook is gemaakt met Blender e.a. open source toepassingen. De film is van de Blender Foundation.
De film is ook te downloaden in andere formaten op de website.

Website :
http://www.sintel.org/
CLI Companion : Terminal voor beginners
Toch wel een handige terminal is CLI Companion. Deze terminal is zeker bruikbaar voor beginnende Linuxgebruikers, die al eens in de terminal willen duiken om bepaalde dingen uit te voeren. De meest gebruikte terminal commando's staan al opgesomd in een venster boven de eigenlijke terminal, en met een rechter muisklik en een selectie uit de verschenen picklist, kun je het gekozen commando in de terminal laten uitvoeren.
Voor de meer gevorderde gebruiker is de terminal ook handig, als je niet graag steeds opnieuw een lang commando invoert. Je kunt dan zelf het commando toevoegen, dat je dan zeer snel kunt laten uit voeren met een paar muisklikken.

Installeren :

# sudo add-apt-repository ppa:clicompanion-devs/clicompanion-nightlies
# sudo apt-get update
# sudo apt-get install clicompanion


5 leuke Open Source films
Gewoon voor de fun, en om te laten zien water allemaal mogelijk is met Blender, Gimp e.a. grafische programma's uit de Open Sourcestal zijn hier voor mij de beste filmpjes.
De andere filmpjes kun je bekijken door op "Read more" te klikken.
HDR foto's met GIMP
Om de onderbelichte- en de overbelichte delen in de foto doortekent te krijgen gebruiken we HDR-fotografie. Dit zijn drie (of meer) opnames van het zefde onderwerp met drie verschillende belichtingen.

Hoe fotograferen ?
- Gebruik altijd een statief : zodat de drie foto's zeker over elkaar passen.
- 1 foto 2 stops minder, 1 foto juiste belichting, 1 foto 2 stops meer.
- probeer iso zo laag mogelijk te houden.

Wat heb je nodig ?
- Gimp : is eenvoudig te installeren met
  # sudo apt-get install gimp
- plugin exposure-blend.scm : "rechts klikken op de link > opslaan als" kiezen en het bestand opslaan in de map ".gimp-2.6/scripts".
  Opmerking de map ".gimp-2.6/scripts" is een onzichtbare map en kun je zichtbaar maken door bij Nautilus  "Beeld > Verboren bestanden weergeven" aan te vinken. (alternatieve downloadlink : hier)

Werkwijze :
- Open het programma GIMP en ga naar: Filters » Exposure Blend »  Blend...- De drie afbeeldingen in de juiste volgorde in de plugin inladen
- op OK drukken en wachten.
Phatch : bewerk een grote hoeveelheid foto's
Phatch is een knap stukje software van een Belgische programmeur. Met het programma kun je in geen tijd een grote hoeveelheid foto bewerken. Je moet instellen welke bewerkingen je achtereenvolgens wilt doen, waarna je de map moet aanduiden waarin alle foto's zitten, die je wilt laten bewerken. Met een druk op de knop wordt de hele map herschaald, verkleurd, vervormd, ... en veel meer in de volgorde en instellingen die je zelf hebt ingesteld. 
De mogelijkheden zijn onvoorstelbaar en altijd kom je tot nieuwe vaststellingen en verrassingen. Zo kan o.a. ook van je afbeeldingen 3D afbeeldingen worden gemaakt. Hiervoor moet echter ook Blender geïnstalleerd zijn op je PC.

Installatie :

# sudo apt-get install phatch

Installatie met blender (3D-effecten) :

# sudo apt-get install phatch blender

website :
http://photobatch.stani.be/

OpenArena : Gamen in een regenweekend
Altijd leuk is even een game spelen als het buiten regent. Samen met de kids heb ik op een heel eenvoudige manier een lanparty gehouden. Met OpenArena is het heel eenvoudig om een gameserver op te zetten, via Multiplayer - create - en eventueel nog een paar bots toevoegen. Zo simpel is het. De andere spelers krijgen op het lokaal netwerk, multiplayer, onmiddelijk de sever te zien. Eens dubbel klikken en het gamen kan beginnen.
OpenArena gebruikt de engine van Quake III Arena. De spelletjes zijn soms echte clones van dit bekende spel. De figuren, die erin rondlopen zien er anders uit, maar het spel speelt net hetzelfde.
Je kunt het spel eenvoudig installeren via de softwaremanager of met het commando :

# sudo apt-get install openarena

Je kunt ook het spel downloaden via de website openarena.ws . In het zip-bestand zit het spel, dat je zonder installeren kan spelen. Het kan zelfs rechtstreeks vanaf de USB-stick worden gespeeld. Ook zit in dit bestand een starter voor Windows en Mac. Ideaal om een lanparty mee te beginnen, want het is aan te raden dat iedereen dezelfde releaseversie van het spel heeft op zijn PC. Zo kan een lanparty gewoon gespeeld worden tussen Windows, Mac en Linux computers.
Het spel heeft ook een singleplayer, waarbij de bots tamelijk goede tegenstanders zijn. De moeilijkheidsgraad van het spel kan trouwens ingesteld worden en je kunt jezelf een handicap geven, als je het spel te gemakkelijk begint te vinden.

Wil je enkele demofilmpjes zien, dan kun verder  bij "Read more"
4X Volledige Screenshot van HTML-pagina
Als je een screenshot wilt maken van een volledige HTML-pagina dan ben je misschien al op weg geholpen met één van deze 4 en meer manieren :

cups-pdf :

Na de installatie van cups-pdf wordt er een printer toegevoegd, waardoor je bij de printmogelijkheden ook een keuze krijgt om het document als pdf te printen (m.a.w. op te slaan). Als je dus met de browser een webpagina of een lokaal HTML-document hebt geopend, dan kun je bij "bestand > afdrukken" ook kiezen om document af te drukken als PDF. Het PDF-bestand wordt opgeslagen in een PDF-map in de persoonlijke map.

Installatie :
# sudo apt-get install cups-pdf
(kan ook via synaptic)

wkhtmltopdf :

Dit programma lijkt een moeilijke naam te hebben. Echter als we het ontleden is het simpel wk-html-to-pdf. Toch niet zo moeilijk om te onthouden.
Dit is een terminal-tooltje dat op een eenvoudige en snelle manier een html-bestand - lokaal of op het internet - converteert naar een pdf.

Installatie :
# sudo apt-get install wkhtmltopdf

Gebruik :
# wkhtmltopdf http://netsorcist.be/linuxblog bestandnaam.pdf

Shutter :

Shutter is een heel goed programma met een graphical user interface om screenshots te nemen. Met één van de functies van dit programma  (de uiterst rechtse functie met het wereldbol-icoontje) kun je ook een screenshot nemen van een HTML-pagina. De screenshot wordt opgeslagen als een afbeelding.

Installatie :
# sudo apt-get install shutter

Gebruik :
gewoon in het menu bij Hulpmiddelen

Firefox Add-ons :

Over de vierde wijze om een screenshot van een webpagina te maken zal ik heel kort zijn, door een opsomming te geven van verschillende add-ons van Firefox, die het mogelijk maken om een webpagina naar PDF te converteren. Ik wil alleen nog melden dat ze niet allemaal even accuraat werken en dat ze soms gebrruik maken van externe diensten.