VideoCut en ThumbnailMe
VideoCut en ThumbnailMe zijn twee programma's waarmee je een fotoreeks kunt maken van een Video.
De twee systemen zijn ongeveer gelijkaardig. Een video('s) selecteren, instellen hoeveel afbeeldingen je op een blad wilt, en automatisch wordt een fotoreeks gemaakt.

VideoCut :

Het is hoofdzakelijk ontwikkeld voor KDE-omgeving.Installeren :

Voeg toe bij Softwarebronnen :
deb http://ppa.launchpad.net/troorl/ubuntu hardy main
deb-src http://ppa.launchpad.net/troorl/ubuntu hardy main


Na sudo apt-get update (of hernieuwen) kun je installeren met Synaptic of # sudo apt-get install videocut

Website :

http://kde-apps.org/content/show.php/VideoCut?content=60826

ThumbnailMe :Installeren :

Gebruik de downloadlink op de website, daarna klikken op het .deb-bestand. (of installeren met # sudo dpkg -i bestandnaam.deb)

Website :

http://thumbnailme.sourceforge.net/

Wil je het via terminal met ffmpeg, dan kun je eens kijken bij "Read more"

Raw-afbeeldingen bewerken met Linux
Er is veel software voor het openen en bewerken van Raw-afbeeldingen. In de volgende Blog zal ik een opsomming doen van de meest bekende en gratis programma's voor het behandelen van Raw.

Wat is Raw ?

Raw staat voor ruw. En dat is precies waar het hier omdraait. Raw geeft ruwe informatie over de genomen afbeelding. Zoals een negatief in de analoge fotografie een ruwe weergave is van de geschoten foto, is een raw-bestand als een 'negatief' van een digitale foto.
Door de vele informatie in de foto biedt Raw namelijk meer kwaliteit, flexibiliteit en creativiteit dan bestandsformaten als jpg en tiff.
Foto's schieten in raw kost u veel meer opslagruimte dan wanneer u uw opnamen in jpeg opneemt.

Om kennis te maken met de software, ga dan naar "Read more".

CLI Companion : Terminal voor beginners
Toch wel een handige terminal is CLI Companion. Deze terminal is zeker bruikbaar voor beginnende Linuxgebruikers, die al eens in de terminal willen duiken om bepaalde dingen uit te voeren. De meest gebruikte terminal commando's staan al opgesomd in een venster boven de eigenlijke terminal, en met een rechter muisklik en een selectie uit de verschenen picklist, kun je het gekozen commando in de terminal laten uitvoeren.
Voor de meer gevorderde gebruiker is de terminal ook handig, als je niet graag steeds opnieuw een lang commando invoert. Je kunt dan zelf het commando toevoegen, dat je dan zeer snel kunt laten uit voeren met een paar muisklikken.

Installeren :

# sudo add-apt-repository ppa:clicompanion-devs/clicompanion-nightlies
# sudo apt-get update
# sudo apt-get install clicompanion


HDR foto's met GIMP
Om de onderbelichte- en de overbelichte delen in de foto doortekent te krijgen gebruiken we HDR-fotografie. Dit zijn drie (of meer) opnames van het zefde onderwerp met drie verschillende belichtingen.

Hoe fotograferen ?
- Gebruik altijd een statief : zodat de drie foto's zeker over elkaar passen.
- 1 foto 2 stops minder, 1 foto juiste belichting, 1 foto 2 stops meer.
- probeer iso zo laag mogelijk te houden.

Wat heb je nodig ?
- Gimp : is eenvoudig te installeren met
  # sudo apt-get install gimp
- plugin exposure-blend.scm : "rechts klikken op de link > opslaan als" kiezen en het bestand opslaan in de map ".gimp-2.6/scripts".
  Opmerking de map ".gimp-2.6/scripts" is een onzichtbare map en kun je zichtbaar maken door bij Nautilus  "Beeld > Verboren bestanden weergeven" aan te vinken. (alternatieve downloadlink : hier)

Werkwijze :
- Open het programma GIMP en ga naar: Filters » Exposure Blend »  Blend...- De drie afbeeldingen in de juiste volgorde in de plugin inladen
- op OK drukken en wachten.
Phatch : bewerk een grote hoeveelheid foto's
Phatch is een knap stukje software van een Belgische programmeur. Met het programma kun je in geen tijd een grote hoeveelheid foto bewerken. Je moet instellen welke bewerkingen je achtereenvolgens wilt doen, waarna je de map moet aanduiden waarin alle foto's zitten, die je wilt laten bewerken. Met een druk op de knop wordt de hele map herschaald, verkleurd, vervormd, ... en veel meer in de volgorde en instellingen die je zelf hebt ingesteld. 
De mogelijkheden zijn onvoorstelbaar en altijd kom je tot nieuwe vaststellingen en verrassingen. Zo kan o.a. ook van je afbeeldingen 3D afbeeldingen worden gemaakt. Hiervoor moet echter ook Blender geïnstalleerd zijn op je PC.

Installatie :

# sudo apt-get install phatch

Installatie met blender (3D-effecten) :

# sudo apt-get install phatch blender

website :
http://photobatch.stani.be/

OpenArena : Gamen in een regenweekend
Altijd leuk is even een game spelen als het buiten regent. Samen met de kids heb ik op een heel eenvoudige manier een lanparty gehouden. Met OpenArena is het heel eenvoudig om een gameserver op te zetten, via Multiplayer - create - en eventueel nog een paar bots toevoegen. Zo simpel is het. De andere spelers krijgen op het lokaal netwerk, multiplayer, onmiddelijk de sever te zien. Eens dubbel klikken en het gamen kan beginnen.
OpenArena gebruikt de engine van Quake III Arena. De spelletjes zijn soms echte clones van dit bekende spel. De figuren, die erin rondlopen zien er anders uit, maar het spel speelt net hetzelfde.
Je kunt het spel eenvoudig installeren via de softwaremanager of met het commando :

# sudo apt-get install openarena

Je kunt ook het spel downloaden via de website openarena.ws . In het zip-bestand zit het spel, dat je zonder installeren kan spelen. Het kan zelfs rechtstreeks vanaf de USB-stick worden gespeeld. Ook zit in dit bestand een starter voor Windows en Mac. Ideaal om een lanparty mee te beginnen, want het is aan te raden dat iedereen dezelfde releaseversie van het spel heeft op zijn PC. Zo kan een lanparty gewoon gespeeld worden tussen Windows, Mac en Linux computers.
Het spel heeft ook een singleplayer, waarbij de bots tamelijk goede tegenstanders zijn. De moeilijkheidsgraad van het spel kan trouwens ingesteld worden en je kunt jezelf een handicap geven, als je het spel te gemakkelijk begint te vinden.

Wil je enkele demofilmpjes zien, dan kun verder  bij "Read more"
4X Volledige Screenshot van HTML-pagina
Als je een screenshot wilt maken van een volledige HTML-pagina dan ben je misschien al op weg geholpen met één van deze 4 en meer manieren :

cups-pdf :

Na de installatie van cups-pdf wordt er een printer toegevoegd, waardoor je bij de printmogelijkheden ook een keuze krijgt om het document als pdf te printen (m.a.w. op te slaan). Als je dus met de browser een webpagina of een lokaal HTML-document hebt geopend, dan kun je bij "bestand > afdrukken" ook kiezen om document af te drukken als PDF. Het PDF-bestand wordt opgeslagen in een PDF-map in de persoonlijke map.

Installatie :
# sudo apt-get install cups-pdf
(kan ook via synaptic)

wkhtmltopdf :

Dit programma lijkt een moeilijke naam te hebben. Echter als we het ontleden is het simpel wk-html-to-pdf. Toch niet zo moeilijk om te onthouden.
Dit is een terminal-tooltje dat op een eenvoudige en snelle manier een html-bestand - lokaal of op het internet - converteert naar een pdf.

Installatie :
# sudo apt-get install wkhtmltopdf

Gebruik :
# wkhtmltopdf http://netsorcist.be/linuxblog bestandnaam.pdf

Shutter :

Shutter is een heel goed programma met een graphical user interface om screenshots te nemen. Met één van de functies van dit programma  (de uiterst rechtse functie met het wereldbol-icoontje) kun je ook een screenshot nemen van een HTML-pagina. De screenshot wordt opgeslagen als een afbeelding.

Installatie :
# sudo apt-get install shutter

Gebruik :
gewoon in het menu bij Hulpmiddelen

Firefox Add-ons :

Over de vierde wijze om een screenshot van een webpagina te maken zal ik heel kort zijn, door een opsomming te geven van verschillende add-ons van Firefox, die het mogelijk maken om een webpagina naar PDF te converteren. Ik wil alleen nog melden dat ze niet allemaal even accuraat werken en dat ze soms gebrruik maken van externe diensten.
Liquid Rescale voor Gimp
Liquid rescaling is een nieuwe techniek om afbeeldingen te vergroten of verkleinen met behoud van de belangrijkste delen van de afbeelding.
Liquid rescale is een plug-in voor Gimp, die eenvoudig te installeren is.

# sudo apt-get install gimp-plugin-registry

Niet alle afbeeldingen zijn geschikt om te vergroten/verkleinen door middel van deze methode. Afbeeldingen met een onregelmatige achtergrond werken het best. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bossen, bladeren, water…
De plugin wordt na installatie in de menu bij het item lagen ondergebracht. 


Bij het vergroten moet je de onderwerpen die je ongeschaald wil laten groen kleuren. Bij het verkleinen van je afbeelding moet ook hier het onderwerp, dat je ongewijzigd wil zien, groen kleuren en het onderwerp dat je niet meer wilt zien rood.
Het vraagt een beetje oefening, maar is vrij eenvoudig in gebruik.Wil je enkele videotutorials zien dan kun je verder bij "Read more".

Bashscript om je Ubuntu op te kuisen
Ubucleaner is een eenvoudig bashscript om je computer proper te houden.
Door eenvoudig het bashscript te activeren worden verschillende zaken opgekuist in het Ubuntu besturingssysteem.
Volgende zaken worden opekuist :
- apt cache (resten installatiebestanden)
- verwijdert de configuratiebestanden van gedeinstalleerde deb. programma's.
- verwijdert alle oude kernels, behalve het kernel waarmee je op het moment werkt.
- leeft alle prullenbakken van alle gebruikers (ook root)

Lees verdere bij "Read more" voor de installatie en gebruik.

Gnome Do : application launcher
‘Do’ is een zogenaamde application launcher, maar kan veel meer dan enkel maar programma’s opstarten. Zo kan je bijvoorbeeld snel beginnen chatten met je vrienden op msn, je bookmarks doorbladeren, schijven mounten, je muziek starten, noem maar op. Dankzij het plugin systeem van Do is het vrijwel onbeperkt uitbreidbaar.
Om Do te voorschijn te toveren houd je de windows-toets ingedrukt en druk je op de spatiebalk. Vervolgens kan je beginnen typen en zal Do het eerste passende item uit zijn lijst laten zien aan de hand van het correcte icoontje en de naam. 'Do' leert steeds bij. Hoe langer en hoe meer je het gebruikt hoe efficiënter het wordt.
Als je tijdens het typen even wacht, of je gebruikt de pijltjestoets, dan krijg je een lijstje te zien met alle mogelijke items.

Eén van de grafische stijlen is een "docky", zo'n bewegend menu waarmee een Mac de show steelt bij PC newbies.


Opmerking : gebruik het alleen op een Gnome omgeving. Ik heb het getest op Kubuntu en het crasht of loopt vast. Eveneens is het grafisch niet 100 % op een KDE omgeving.

Het programma is gewoon te vinden in de repositories of het kan ook geinstalleerd worden door volgende code te gebruiken :
# sudo apt-get install gnome-do

website