Images maken van een device of partitie
Om een (raw) image of een exact beeldbestand te maken van een partitie of device kun je verschillende progjes gebruiken in Linux. Sommige tooltjes zijn al opgenomen in de standaard iso van het Linux besturingssysteem. Andere tooltjes moet je eerst nog installeren. Je kunt dit dan eenvoudig met Synaptic of met "sudo apt-get install programmanaam" in te typen in de Terminal. Je kunt de tooltjes indelen in twee categorieën : De Terminaltooltjes en de grafische programma's, die meestal gebruik maken van één van de terminaltooltjes. Een Image is een exacte kopie van een schijf, dus je hebt op zijn minst een device nodig dat even groot is als de schijf waarvan je een kopie wilt nemen.
Wil je nadien alle bestanden in de image bekijken of recupereren, dan kun je altijd mijn tooltje mount_dd gebruiken.
Wil je meer weten ? Lees dan verder bij "Read more"
Boot van USB ook als Bios het niet toelaat

Toch wel een handig tooltje (programma) lijkt Plop Bootmanager. Nee, kabouter plop komt je niet helpen, maar de Bootmanager is wel handig om een USB te booten ook als de Bios het niet toelaat.

Je kunt de Bootmanager installeren op een CD-rom of op een diskette, waarna je kunt booten vanop dit medium. Na het opstarten zal dan een keuzemenu verschijnen waarbij je ook de keuze hebt om verder te starten vanaf USB. Als daar dan je Linux Live USB op staat kun je deze toch starten.

Lees verder bij "Read more" om te weten te komen hoe je de manager op CDrom of diskette zet. 

Windows in VMware Player
Ben je een fanatiek gebruiker van Ubuntu, maar heb je Windows toch nog nodig voor sommige software en wil je geen dualboot, omdat je dan altijd maar moet herstarten, dan kun je nog altijd Windows installeren in de gratis VMware Player.

WMware Player is gratis maar je moet wel eerst registeren op de website. Na registratie krijg je nog een registratiecode om de software te kunnen downloaden. Je moet dus een geldig e-mailadres opgeven, want deze code wordt naar dit adres opgestuurd.  Je kunt kiezen tussen een 32-bit of 64-bit versie

Voor de installatie heb je toch de Terminal/Konsole nodig, om enkel kleine commando's in te geven. Een kleine tip : gebruik de tab-toets voor het vervolledigen van de bestandsnaam.
  • Met volgend commando maak je dat het bestand uitvoerbaar wordt : ('#' vooraan commando niet gebruiken/kopieëren)
    #chmod +x ./VMware-Player-versie/build_number.bundle
  • installeren doe je met het volgende commando :
    #gksudo bash ./VMware-Player-versie/build_number.bundle
Voorbeeld :

Hierna doorloop je de installatieprocedure van VMware Player.
Wil je weten hoe je een image/ISO start in VMware Player en wil je weten hoe handig de Unity Mode is, dan kun je altijd nog verder lezen op howtogeek.com (Engels, maar veel prentjes voor hen die geen Engels verstaan)

mount_dd
Zelf mijn eerste  tooltje met een gui (grafische omgeving) geschreven. Mount_dd dient om op een eenvoudige manier een dd (raw-image) te mounten in een Gnome omgeving. Het is in functie voor het werk geschreven, maar 't kan misschien ook voor anderen nuttig zijn. Ook een Exfat-partitie kun jer hiermee read-only mounten.


hier downloaden
Ook via Freshmeat te downloaden
Netsorcist Rescue Disk
Ik heb een eigen ubuntu 10.04 Live CD samengesteld, om bij eventuele craches van mijn besturingssystemen een rescue van de bestanden te doen of zelfs van het hele systeem. Ook voor het doorzoeken van uw systeem naar eventuele verloren bestanden of foto's. Op de CD staan o.a. een virusscanner, programma's voor het maken van dd's (guymager, dcfldd, ddrescue), hexeditor, imageviewers voor het doorzoek van mappen en submappen....enz. Redden van gewiste bestanden is mogelijk met foremost, sfdumper, photorec en scalpel. Ook Wine is voorzien zodat je ook portable Windowssoftware, die je eventueel mee hebt op een USB-stick, kunt gebruiken. Je kunt dan je bestanden die je hebt gered, encrypteren met Truecrypt of je bestanden met gftp veilig stellen op je webserver, waarna je de schijf opnieuw wist en formateert met drivenuke en gparted.

Download

Welkom op Netsorcist's Linuxblog
Ok, met deze weblog wil ik mijzelf helpen en natuurlijk ook de bezoekers van deze weblog, om alle dingen die ik leer of tegen kom over Linux niet te vergeten.
Alle dingen, die ik doe of tegen kom op het internet, over Linux zullen hier gepost worden om als geheugensteun te dienen. Natuurlijk kan er ook een beetje fun bij als ik iets grappig te weten kom over Linux of als ik iets ontdek dat gewoon leuk is om te weten.
We beginnen gewoon eerst met twee eigen creaties voor te stellen.
See you !
Netsorcist