Ubuntu : Paladin Edge
Paladin Edge is een handige (forensische) Live DVD (64-bit) voor het kopiëren van iMac's en andere Apple-toestanden. Deze linuxversie is een freeware en geen Open Source. Let dus op bij het aanpassen en verspreiden van deze distro. De iso is gratis te downloaden. Er is ook een USB-versie waarvoor je moet betalen. Zelf kun je de gratis iso op een USB-stik schrijven met Unetbootin. (# sudo apt-get install unetbootin)
Let ook op : Bij het aansluiten van een USB-device zal de distro automatisch mouten.
Als er nog andere disto's zijn, die goed zijn voor het kopiëren en onderzoeken Apple-apparaten, mag je dit altijd laten weten.
Linux Mint, Unity, Gnome 3 en Xubuntu
Al een paar dagen verschillende versies van linux aan het proberen. Ja ! ik loop een beetje verloren.  Ik had een nieuwe laptop en een oudere desktop waarop ik een nieuw besturingssysteem moest installeren. Een ander systeem had ik al geüpdate  naar ubuntu 11.10.

Na ongeveer 3 weken proberen, zowel met Unity als met Gnome, kon ik geen van beide omgevingen gewoon worden. Ook bleef ik steeds op configuratieproblemen stuiten. Aan de bureaubladomgevingen van beide systemen kun je al niet veel sleutelen en ook voor andere zaken moet je soms al direct in de terminalcommando's duiken. Zo kun je o.a. geen starter meer aanmaken met enkele eenvoudige muisklikken. Ook iets toevoegen aan het panel is onmogelijk geworden zonder extra tweak-hokus-pokus. Ik heb ook de indruk dat bij sommige opdrachten met een muisklik de uitvoering met vertraging werkt, ook al is het een moderne computer. Met deze besturingssystemen hebben beginners of geïnteresseerden  volgens mij onmiddellijk terug de indruk dat bij Linux alles met het terminalvenster moet gebeuren of dat alles even vast zit als bij Windows of Mac. De vrijheid heeft moeten inleveren lijkt mij.

Ok... dan installeren we maar Linux Mint 12 op de iets oudere desktop, die toch nog een dual core en 8GB ram geheugen heeft. Alles lijkt in het begin allemaal wat beter. Het wisselen tussen een Menu en de Gnome3 is een goede vondst, maar ook hier heb je al wat goeie Google- en Linuxkennis nodig om het één en het ander te veranderen op je bureaublad. Het gewoon slepen van een item uit het Menu naar Docky lukt niet. Uiteindelijk krijg je wel starters in Docky via een omweg. Ja waarom gemakkelijk maken als het ook moeilijk gaat hé ?

Ja wat nu ? Xubuntu 11.10 dan maar ! Na het installeren van Xubuntu op de nieuwe laptop werkt alles vlot zoals ik het vroeger kende bij Gnome 2.x. Starters op het Bureaublad, slepen naar Docky, programma's om te autostarten, geen vertragingen .... Alles lijkt hier te werken zoals het moet. Alleen als je Nautilus installeert dan verdwijnt de helft van de bureaubladomgeving. Maar ja Nautilus is dan ook een Gnomeprogramma en alles is te verhelpen door Nautilus te starten met "#Nautilus --no-desktop".
Iets onzinnig als een screensaver (want op een modern scherm heb je dat niet meer nodig) heb je hier nog, en het blijft leuk om er één te kiezen. Volledigheidshalve moet ik ook nog zeggen dat xscreensaver ook op de andere systemen te installeren is. 
Mijn voorkeur zal het volgende half jaar naar Xubuntu gaan. 
Korte Review Ubuntu 11.04 e.a. 11.04's
De nieuwe Ubuntu is nu al ongeveer een week uit en ik heb hem al eens gedownload en geinstalleerd. Ik heb ook al één van mijn Ubuntu's geupgrade.

Voor zover ik al heb kunnen vaststellen is Unity weinig flexibel. Het linker panel/docking/launcher is zo goed als niet te wijzigen. Met uitzondering van toevoegen of verwijderen van starters kun je niets veranderen aan het uiterlijk van die linker balk in je beeld. Ook aan de panel aan de bovenkant van je scherm is niets te wijzigen. Waarschijnlijk zullen er wel tooltjes en scriptjes komen om dingen te wijzingen aan de layout of Unity.
De Gnome-versie heb ik niet geprobeerd.

Ik heb dan maar de xubuntu-desktop geinstalleerd en ik moet zeggen dat die er veel beter uit ziet dan de onhandige Unity. Xubuntu is grafisch verbeterd en het heeft een docking (getweakte panel) gekregen, dat onderaan het scherm te zien is als je je cursors onderaan het scherm houdt. Hier is alles nog aan te passen en te tweaken naar eigen keuzen en goesting.
Voolopig is Xubuntu dus mijn keuze. Ik ben benieuwd wat de nieuwe Linux Mint zal brengen.

   
Linux Mint 10 "Julia"
Sinds gisteren is de nieuwe Linux Mint uit. Julia is de naam. ... en ja, het is een vrouwtje ! De Linux Mint distributies krijgen trouwens allemaal een meisjesnaam. Ik heb hem op mijn Netbook, in dualboot met Ubuntu, geinstalleerd, en ik moet zeggen dat het vlotter werkt dan Ubuntu. De installatie was ook heel simpel, en alles werkte onmiddellijk. Ook de nodige codecs waren geinstalleerd en flashplayer moest ik ook niet afzonderlijk installeren. Knap gedaan ! Ik ben tot nu toe heel tevreden.

Ubuntu pas op, want ik zal geen moeite hebben om je te vervangen !
De website werkt sinds het uitbrengen van de nieuwe versie trouwens traag of helemaal niet. Even geduld zou ik zeggen.

http://www.linuxmint.com/
Le nouveau Ubuntu est arrivé !
Ik ga er zelf niet te veel woorden aan vuil maken, want op alle Ubuntu websites en blogs wordt er over gesproken ...
We zijn 10/10/10 en de nieuwe Ubuntu 10.10, Maverick, is er.
Ik ga er zelf nog een 14tal dagen of een maandje mee wachten om het te installeren, maar het is er ...
Veel plezier en have fun !!!

website :

http://www.ubuntu.com/
Aftellen naar (K)Ubuntu 10.10
The next version of Ubuntu is coming soonWe tellen weer af naar de nieuwe versies van ubuntu en Kubuntu. De nieuwe release is op 10/10/10, de magische datum natuurlijk.
Op het internet zijn er al verschillende reviews en tests :
- linuxuser
- linuxuser review
- boot in 8.6 seconds
- kubuntu
- Techzine
Wait and see  ;-)