Raw-afbeeldingen bewerken met Linux
Er is veel software voor het openen en bewerken van Raw-afbeeldingen. In de volgende Blog zal ik een opsomming doen van de meest bekende en gratis programma's voor het behandelen van Raw.

Wat is Raw ?

Raw staat voor ruw. En dat is precies waar het hier omdraait. Raw geeft ruwe informatie over de genomen afbeelding. Zoals een negatief in de analoge fotografie een ruwe weergave is van de geschoten foto, is een raw-bestand als een 'negatief' van een digitale foto.
Door de vele informatie in de foto biedt Raw namelijk meer kwaliteit, flexibiliteit en creativiteit dan bestandsformaten als jpg en tiff.
Foto's schieten in raw kost u veel meer opslagruimte dan wanneer u uw opnamen in jpeg opneemt.

Om kennis te maken met de software, ga dan naar "Read more".

HDR foto's met GIMP
Om de onderbelichte- en de overbelichte delen in de foto doortekent te krijgen gebruiken we HDR-fotografie. Dit zijn drie (of meer) opnames van het zefde onderwerp met drie verschillende belichtingen.

Hoe fotograferen ?
- Gebruik altijd een statief : zodat de drie foto's zeker over elkaar passen.
- 1 foto 2 stops minder, 1 foto juiste belichting, 1 foto 2 stops meer.
- probeer iso zo laag mogelijk te houden.

Wat heb je nodig ?
- Gimp : is eenvoudig te installeren met
  # sudo apt-get install gimp
- plugin exposure-blend.scm : "rechts klikken op de link > opslaan als" kiezen en het bestand opslaan in de map ".gimp-2.6/scripts".
  Opmerking de map ".gimp-2.6/scripts" is een onzichtbare map en kun je zichtbaar maken door bij Nautilus  "Beeld > Verboren bestanden weergeven" aan te vinken. (alternatieve downloadlink : hier)

Werkwijze :
- Open het programma GIMP en ga naar: Filters » Exposure Blend »  Blend...- De drie afbeeldingen in de juiste volgorde in de plugin inladen
- op OK drukken en wachten.
Phatch : bewerk een grote hoeveelheid foto's
Phatch is een knap stukje software van een Belgische programmeur. Met het programma kun je in geen tijd een grote hoeveelheid foto bewerken. Je moet instellen welke bewerkingen je achtereenvolgens wilt doen, waarna je de map moet aanduiden waarin alle foto's zitten, die je wilt laten bewerken. Met een druk op de knop wordt de hele map herschaald, verkleurd, vervormd, ... en veel meer in de volgorde en instellingen die je zelf hebt ingesteld. 
De mogelijkheden zijn onvoorstelbaar en altijd kom je tot nieuwe vaststellingen en verrassingen. Zo kan o.a. ook van je afbeeldingen 3D afbeeldingen worden gemaakt. Hiervoor moet echter ook Blender geïnstalleerd zijn op je PC.

Installatie :

# sudo apt-get install phatch

Installatie met blender (3D-effecten) :

# sudo apt-get install phatch blender

website :
http://photobatch.stani.be/

Liquid Rescale voor Gimp
Liquid rescaling is een nieuwe techniek om afbeeldingen te vergroten of verkleinen met behoud van de belangrijkste delen van de afbeelding.
Liquid rescale is een plug-in voor Gimp, die eenvoudig te installeren is.

# sudo apt-get install gimp-plugin-registry

Niet alle afbeeldingen zijn geschikt om te vergroten/verkleinen door middel van deze methode. Afbeeldingen met een onregelmatige achtergrond werken het best. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bossen, bladeren, water…
De plugin wordt na installatie in de menu bij het item lagen ondergebracht. 


Bij het vergroten moet je de onderwerpen die je ongeschaald wil laten groen kleuren. Bij het verkleinen van je afbeelding moet ook hier het onderwerp, dat je ongewijzigd wil zien, groen kleuren en het onderwerp dat je niet meer wilt zien rood.
Het vraagt een beetje oefening, maar is vrij eenvoudig in gebruik.Wil je enkele videotutorials zien dan kun je verder bij "Read more".