Raw-afbeeldingen bewerken met Linux
Er is veel software voor het openen en bewerken van Raw-afbeeldingen. In de volgende Blog zal ik een opsomming doen van de meest bekende en gratis programma's voor het behandelen van Raw.

Wat is Raw ?

Raw staat voor ruw. En dat is precies waar het hier omdraait. Raw geeft ruwe informatie over de genomen afbeelding. Zoals een negatief in de analoge fotografie een ruwe weergave is van de geschoten foto, is een raw-bestand als een 'negatief' van een digitale foto.
Door de vele informatie in de foto biedt Raw namelijk meer kwaliteit, flexibiliteit en creativiteit dan bestandsformaten als jpg en tiff.
Foto's schieten in raw kost u veel meer opslagruimte dan wanneer u uw opnamen in jpeg opneemt.

Om kennis te maken met de software, ga dan naar "Read more".

UFRAW :

UFRaw (Unidentified Flying Raw) is een programma dat foto's in RAW-formaat van veel verschillende digitale camera's kan openen en bewerken. UFRaw is beschikbaar als zelfstandig programma of als een GIMP-plugin. Als zelfstandig programma heeft het een grafische gebruikersomgeving nodig of een Command Line Interface voor een groepsbewerking.
URRaw is misschien wel het programma dat het best samenwerkt met Gimp. De foto is na de bewerking met UFRaw eenvoudig te openen in Gimp met een druk op de knop met het Gimp-logo.

Installatie :
Via het softwarecentrum of synaptic of in terminal :
# sudo apt-get install ufraw gimp-ufraw

Website :
http://ufraw.sourceforge.net/

RAWSTUDIO :

RawStudio is een alleenstaand programma en het gebruikt de GTK+ Ui toolkit. Het is gemaakt om snel en grote aantallen van foto's in één keer te openen en te bewerken. In tegenstelling tot UFRaw kun je met dit programma dus grote hoeveelheden bewerken. Bij UFRaw moet je namelijk één foto per keer openen, bewerken en opslaan. Als je dus een zelfde bewerking wilt uitvoeren op een reeks foto's op je geheugenkaart van je fototoestel, dan kun je steeds RawStudio gebruiken.

Installatie :
Via het softwarecentrum of synaptic of in terminal :
# apt-get install rawstudio

Website :
http://rawstudio.org/

RAW THERAPEE :

Raw Therapee is gebaseerd op dcraw, een open source programma ontwikkeld om raw-bestanden van elke camera op elk besturingssysteem te kunnen ontwikkelen.
RawTherapee is een fotobewerkingsprogramma, waarmee je RAW-bestanden kunt bewerken en opslaan/converteren naar formaten zoals: jpg, png, tif. Alle bekende camera's worden ondersteund. RawTherapee lijkt nog meer mogelijkheden te hebben dan voorgaande Raw-bewerkers en het heeft heel veel schuifregelaars en knopjes en komt voor sommigen nogal overweldigend over.
RawTherapee is een prachtig alternatief voor Adobe Camera RAW, Adobe Photoshop Lightroom, Capture One.

Installatie :
Meest eenvoudige wijze is via de website van http://getdeb.net

GetDeb server toevoegen :

    1. Installeer getdeb package.

    2. of configureer manueel :

     Go to System-Administration-Software Sources, Third-Party Software tab, Add:

     deb http://archive.getdeb.net/ubuntu lucid-getdeb apps

     Add the repository GPG key, open a terminal window and type:

     wget -q -O- http://archive.getdeb.net/getdeb-archive.key | sudo apt-key add -
    3. Druk daarna op de knop "Install now" op  : http://www.getdeb.net/software/Raw%20Therapee

    4. If you are using Kubuntu please check bug 476853.

Website :
http://www.rawtherapee.com/

DIGIKAM :

Het programma digiKam is een fotobeheer- en beeldbewerkingsprogramma voor KDE. Het is een fotobeheer- en beeldbewerkingsprogramma zoals Adobe Bridge en ACDSee en wordt door een groot team van vrijwilligers geschreven als onderdeel van KDE Extragear. Hierdoor kan het zijn eigen releasecyclus behouden en wordt het dus onafhankelijk uitgebracht van de rest van KDE.
Zoals de meeste KDE-applicaties is digiKam ook in het Nederlands vertaald.
DigiKam slaat foto's op in een SQL-database die het mogelijk maakt om foto's door middel van EXIF-metadata, tags en quoteringen foto's te vinden en te organiseren. Extra functies om beelden te bewerken kunnen door middel van KIPI-plugins toegevoegd worden.

Installatie :
Via het softwarecentrum of synaptic of in terminal :
# apt-get install digikam

Website :
http://www.digikam.org/

DARKROOM :

Darkroom is een raw decoder gebaseerd op libkdcraw, wat een KDE library is rond dcraw.Het exporteert naar 8bit or 16bit PNG, En het kan ook bewerkingen doen op afbeeldingen, zoals aanpassen witbalans, ruisreductie, ... Het kan de metadata lezen van de Raw-afbeeldingen, en het terug bewaren in de PNG output.


Installatie :
Via het softwarecentrum of synaptic of in terminal :
# apt-get install darkroom

Website :
http://cberger.net/Programs/Darkroom.html

DARKTABLE :

Met Darktable wordt geprobeerd om de kloof te dichten tussen een raw fotobewerker en een fotomanager zoals F-spot.
Een programma voor de fotograaf welke lijkt op Adobe Ligthroom maar met een belangrijke verschillen :  Het is gratis, opensource en is (nog) niet beschikbaar voor Windows.


Website :
http://darktable.sourceforge.net/index.shtml
Post a comment
Name
E-Mail
Comment